Aanschaffen schermuitrusting

Het schermen heeft de reputatie een zeer dure sport te zijn maar dat is maar deels waar. Schermmateriaal is in eerste aanschaf behoorlijk prijzig maar slijt, vanwege de zeer hoge kwaliteit, gelukkig heel langzaam. Als je niet uit je uitrusting groeit (in hoogte of omvang) gaat een schermuitrusting met gemak tien jaar mee. Hierdoor hoeft schermen niet duurder te zijn dan andere sporten, waar je gedurende het jaar (soms meerdere malen) duur materiaalonderhoud moet doen. Als je bijvoorbeeld bedenkt dat een fanatiek tennisser meerdere rackets nodig heeft en deze zeer regelmatig opnieuw moet bespannen, terwijl de schermer één keer materiaal aanschaft en dan klaar is, dan vallen de kosten van schermen best wel mee. Enkel de eerste aanschaf is dus duur.

Daarnaast blijft de uitrusting redelijk waardevast. Een kind dat uit de kleding is gegroeid heeft die schermuitrusting zelden versleten. Informeer maar eens op de vereniging voor de mogelijkheden.
 
Waar moet u rekening mee houden?
Als u een uitrusting wilt aanschaffen zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Allereerst hoeft u natuurlijk niet alles in één keer aan te schaffen. De vereniging verwacht dat u binnen redelijke tijd een eigen uitrusting bij elkaar verzamelt, niet dat u deze in één keer koopt.
Daarnaast zijn er, met het oog op de prijs, een aantal andere overwegingen zoals leeftijd en trainingsintensiteit.
 
Met het oog op kwaliteit en veiligheid:
Er zijn twee kwaliteiten schermmateriaal: “trainingskwaliteit (CE: 350N)” en “wedstrijdkwaliteit FIE (CE2: 800N/1600N)”. Het verschil hiertussen is hoe veel newton druk (dwz: kracht) een uitrustingsstuk kan weerstaan. De trainingskwaliteit is hierbij uiteraard goedkoper en minder sterk, de wedstrijdkwaliteit duurder maar beter. 
 
Ons algemene advies is dat in het geval van kinderen onder de 12 die niet naar toernooien gaan maar alleen trainen, trainingskwaliteit aan te schaffen. Omdat zij nog niet zwaar en sterk zijn is de kwaliteit van het materiaal afdoende, en aangezien deze kinderen nog hard groeien is het ook vaak prettig om iets goedkoper materiaal te kopen.
In het geval van volwassenen (of kinderen die veel naar toernooien gaan) adviseren wij om altijd te investeren in wedstrijdkwaliteit materiaal. Dit is weliswaar duurder, maar ook substantieel beter. Een schermwapen blijft uiteindelijk precies dat: een schermWAPEN. Wat ons betreft is dit duurdere materiaal een noodzakelijke investering in uw eigen veiligheid. Daarnaast is de kwaliteit van dit materiaal dusdanig dat het haast een heel leven mee gaat.
 
Waar te koop?
Er zijn een viertal grote fabrikanten van schermmateriaal (Uhlmann, Leon Paul, Allstar en PBT). Materiaal van deze fabrikanten (dat een FIE keurmerk draagt) is degelijk materiaal dat u met een gerust hart kunt kopen. Het verschil tussen de fabrikanten zit hem dan ook vooral in pasvorm en gebruikte materialen (bv dikkere of dunnere stoffen) en niet in de veiligheid.
Er zijn diverse verkopers in Nederland en het buitenland. Bij La Rapière hebben wij bij het kopen van nieuw materiaal goede ervaringen met het bedrijf Lieffertz uit Keulen.

Kledingmaten:
Via deze links kunt u een groottetabel downloaden om online uw bestelling te doen.
De tabel is bruikbaar voor de merken Allstar en Uhlmann.

Voor PBT kunt u gebruik maken van deze groottetabel.

Webshops:

Tweedehands webshops

Wilt u dat uw bedrijf hier genoemd wordt? Mail naar secretaris van onze vereniging

nl_NLNederlands
Powered by TranslatePress